Kerti tó (10-20 mm)

A kerti – vagy hobbi – tavak építése egyre gyakoribb, ezért is foglalkozunk vele külön. A kerti tavak esetében a zeolitnak két szerepe is van: alkalmazható a tófenékre “szórva”, vagy szűrőkonténerben használva.

Zeolit a tó alján: A zeolitot a tó aljára szórva 5-8 cm vastagságban alkalmazhatjuk, ezzel is halaink “kedvében” járva: lehetőséget adunk, hogy a zeolitkövek között hódoljanak “bujkálási szokásuknak”. A termék a növények folyamatos nyomelem utánpótlását biztosítja, tehát itt – elsősorban – nem a képződő szennyeződések megkötése a cél!

Zeolit konténeres szűrőben: A tó vizét egy szivattyú segítségével a zeolitos szűrőhordón keresztül forgatjuk, így biztosítva a szűrést. A szűrőhordóba tesszük a zeolitot, amely a tényleges szűrést fogja elvégezni. Közepes terhelésű kerti tó esetén 1 köbméter víz szűréséhez 5 kg Klino-Garden zeolit szükséges. Ugyan a szűrőhordó speciális szivacsréteggel van ellátva – megelőzendő a zeolit fizikai szennyeződését -, de ennek ellenére a zeolitot kéthetente, de legalább havonta megtisztítani: vegyük ki a szűrőből és kerti locsolótömlővel mossuk le a felületére lerakódott szennyeződés.

Zeolit a tóba lógatva: A konténeres szűrő határfoka javítható, ha a zeolitot raschel hálóba töltve a tó széléhez kikötve, a tóba lógatjuk. Raschel háló vásárolható webáruházunkban.

Kerti tavi felhasználásra a 10-20 mm-es zeolitot ajánljuk, amelynek megvásárolható 25 kg-os zsákokban webáruházunkban.

A termék adatlapja megtalálható ITT.

Amikor a zeolit hatásfoka már tisztítást követően is igen alacsony, akkor regenerálódásra van szüksége. Ebben az esetben 10 liter vízhez 1 kg Klino-garden regeneráló pikkelyt kell adagolni, majd addig keverni a vizet, amíg a pikkelyek teljesen feloldódnak. Ezt követően lehet belehelyezni a regenerálandó zeolitot. Figyeljünk arra oda, hogy az oldat teljes mértékben lepje el a regenerálandó zeolitot. A zeolitot hagyjuk néhány napig az oldatban. A regenerálódást követően az oldatot ne öntsük a fűre, vagy a földre, hanem bő vízzel mossuk el a csatornába!

A Klino-Garden regeneráló pikkely webáruházunkban megvásárolható!