A só a természetben előforduló kőzet, vegyjele: NaCl.

Előfordulását tekintve megkülönböztetünk tengeri és bányászott sót.

A bányászott só:
A sót a bányászást követően aprítják, darálják, és osztályozzák. Ezt hívjuk ipari, illetve technikai, vagy kősónak. Ennek a sónak az NaCl tartalma 80% körül van.
Az ipari vagy technikai sót vízben felodják, majd kezelik, és megszűrik, ezt követően pedig lepárlással átkristályosítják.
Az átkristályosított sót hívjuk vákumsónak, mert a lepárlás vákum alkalmazásával történik. Ennek a vákumsónak a nátrium-klorid tartalma 90% fölött van. Minél többször hajtják végre ezt az átkristályosítást, annál magasabb nátrium.klorid tartalmat érnek el.

Egyik étkezési sófajta a jódozott só, amely gyártásánál a vákumsóhoz egyfajta jódvegyületet adagolnak.

A sótablettát a vákumsó adott méretre való préselésével gyártják, amelyet az ioncserélő műgyanta regenerálásához használják. Ez a műgyanta, az ioncserélős vízlágyítási technológiánál szükséges.

A nyalósó a haszonállatok mikroelem (pl. Zn, Mn, Zu) és nyomelem kiegészítésére szolgál (pl. Se). A nyalósó gyártásánal a kősóhoz, vagy a vákumsóhoz – technológiától függően – mikro- és nyomelemeket kevernek, majd préseléssel tömbösítenek.

A fenti termékeken túl a só felhasználása pác sók, fűrdősók, sótéglák és egyéb itt fel nem sorolt alkalmazási területeken is történik.

Pácsót, a húsüzemek a pácolásánál (gyorsított tartosítási eljárás), fürdősót pl. ízületi betegségek gyógyításánál, reumatikus fájdalmak enyhítésénél, sótéglát sóbarlangok építésénél (légúti betegségek kezeléséhez) használnak.

Termékkínálatunkban az útszórásra alkalmas út só, és a tablettázott só szerepel.

Az útszóró só megvásárolható viszonteladóinknál, vagy webáruházunkban 10 kg-os, és 25 kg-os kiszerelésben.

A sótabletta megvásárolható webáruházunkban.