Mészhidrát

A mészhidrátot (porrá oltott meszet) úgy állítják elő, hogy az oltatlan mészhez vizet adagolnak. Ez a reakció rendkívül heves, nagy hőképződéssel jár.

CaO + H2O -> Ca(OH)2

A mészhidrát fehér, vagy fehéres-sárgás színű por.  Vegyjele: Ca(OH)2. A mészhidrát főbb tulajdonságait (szemcseméret, belső kémiai összetétel, nedvességtartalom, stb.) az MSZ EN 459-1:2011 szabvány szabályozza.

A mészhidrát olyan oltott mész, amely oltott állapotban van, de még por, nem pedig pép. Tisztaságát az alapanyagául szolgáló oltatlan mész kiégetettségi foka határozza meg. Minél magasabb az oltatlan mész CaO tartalma, annál magasabb a mészhidrát Ca(OH)2 tartalma. Napjaink egyik kedvenc alapanyaga az építőiparban, ugyanis kiváló társa az előrekevert zsákos építőanyagoknak, mint például a vakolat, vagy a falazó habarcs. Reformhatása érezhető abban, hogy könnyen adagolható más vízérzékeny anyagokhoz, mint például a cement. Ennek a terméknek köszönhetően sikerült forradalmasítani a korábbi építőipart, és megalkotni a “készre-kevert” építőanyagot, amely gyors, homogén, és ezáltal egyenletes minőségű. A készre kevert vakolatok következtében – többek között – elkerülhetővé válik, hogy “kövér” legyen a vakolat.

A mészhidrát felhasználási területei:

  • Építőipar, mint kötőanyag
  • pH érték beállítása az iparban
  • vízlágyítás, technológiai víz előállítása
  • ipari semlegesítés
  • környezetvédelem

Megvásárolható 25 kg-os zsákos kiszerelésben webáruházunkban! Igény esetén, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

A mészhidráttal kapcsolatos dokumentumok ITT.