Mész

Mi az a mész?

A mészhidrátnak, az oltott mészpépnek, az oltatlan mésznek és a takarmánymésznek alapanyaga maga a mészkő (vagy kalcium-karbonát – CaCO3), amely igen nagy mennyiségben található bolygónkon. Ebből a mészkőből különböző eljárások révén nyerhető mészkőliszt, takarmánymész, oltatlan mész, oltott mészpép, illetve mészhidrát.

A mészkő többnyire üledékes kőzet, amely kalcit, vagy aragonit ásványi összetételű. Mésznek hívunk minden olyan kőzetet, aminek legalább 90%-át kalcium-karbonát alkotja. A színét elsősorban a benne található kémiai anyagok összetétele határozza meg, így lehet fehér, sárga, barna, vörös, szürke vagy feketés.

A mész feldolgozása: lehet bányászás, őrlés, osztályozás, égetés és oltás.

A mészkődara / márványdara – magas fehérség esetén – építőipari felhasználásra kerül, amíg a mészkőgrízt elsősorban a takarmányipar alkalmazza a jószágok, haszonállatok szervezetének kalcium utánpótlása céljából. A mészkőlisztet a takarmányiparon túl alkalmazzák aszfaltgyártásnál is.

Az őrölt mészkövet magas hőmérsékleten égetik. Az égetésre azért van szükség, hogy a kalcium-karbonátból égetés útján – amit fehér izzásnak is hívunk – a széndioxidot eltávolítsuk. Az így kapott termék a kalcium-oxid (CaO, ismertebb nevén: oltatlan mész, vagy égetett mész). Nagyságrendileg egy rész oltatlan mész előállításakor egy rész széndioxid szabadul fel.

Az oltatlan mészből víz hozzáadásával alakul ki az oltott mész, amely a hozzáadott víz mennyiségével a következők szerint kerül megkülönböztetésre:

  • amennyiben az oltódáshoz pont olyan mennyiségű vizet adagolnak, hogy a mész még por állapotban maradjon, úgy porrá oltott fehér mész, vagy más néven mészhidrát keletkezik.
  • amennyiben az oltás nagy mennyiségű vízzel játszódik le, úgy oltott mészpépet kapunk.

Comments are closed.