A jégolvasztásról

Az általunk kínált termékeket három csoportra osztjuk:

1. Mechanikai jégmentesítő (SikoSTOP® útszóró zeolit), amely a jégen való közlekedésben van segítségünkre, mert a jégre szórva, a jégbe ágyazódva tapadást biztosít.

2. Mechanikai jégmentesítő jégolvasztó anyaggal keverve (SikoSTOP® ANTIKLORID, RAPID, EKO+), amely a mechanikai csúszásmentesítésen túl a jeget is megolvasztja. Ez a terméktípus komplex hatású.

3. Jégolvasztó hatóanyag (SikoSTOP® KálcziSó), amely mechanikai csúszásmentesítést nem biztosít, csak a jeget olvassza. Ez a terméktípus teljes mértékben feloldódik, így az olvadást követően nem lesz semmilyen “maradék anyag” a kiszórt területen.

A SikoSTOP termékcsalád kialakításakor az elsődleges cél az volt, hogy ne egyszerűen terméket, hanem megoldást is kínáljuk az érdeklődő számára. Ennek megfelelően válogattuk össze az alkalmazott hatóanyagokat, a recepteket, és a zeolitnak hatóanyagokkal történő nemesítési eljárását. Ugyan 6 féle hatóanyaggal, és több mint 15 féle recepttel rendelkezünk, amelyek mindegyike alkalmas jégmentesítési célokra, ugyanakkor a piaci igényeknek megfelelően 2017. évtől 3 féle hatóanyag, és 5 féle recept alapján gyártjuk termékeinket.

A zeolithoz kevert jégolvasztó hatóanyag kiválasztásakor szempont volt a jégolvasztás folyamatának ismerete.

A SikoSTOP® (EKO+, RAPID, ANTIKLORID) szilárd jégolvasztó hatóanyagainak oldódása termikus reakcióval jár. A jégolvasztó anyag oldódásának következtében a jég olvadása felgyorsul. Az oldódást követően a már vízzel elegyedő hatóanyag fagyáspontja alacsonyabb lesz, mint a víz fagyáspontja.

A jégolvasztó hatóanyagból, és a vízből képződő elegy folyamatosan hígul, ahogy az eső vagy a hó hígítja, mindaddig, amíg az elegy hatóanyag koncentrációja annyira alacsony lesz, hogy már a vízzel azonos hőmérsékleten visszafagy.

Minél magasabb az elegy hatóanyagtartalma, annál alacsonyabb a fagyáspontja. Minden jégolvasztó hatóanyagnak megvan a legmagasabb koncentrációhoz tartozó legalacsonyabb fagyási hőmérséklete. Itt jegyzendő meg, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy az elegy hatóanyag-tartalmát a lehető legmagasabb szintig emeljük, mert az már a burkolatot, vagy a környezetet is károsíthatja.