Bentonit

A bentonit egy természetes képződmény, amely az agyag-ásványok csoportjához tartozik. Legelőször Taylorite-nek (ejtsd: télorit) nevezték, felfedezője, William Taylor után. Végleges nevén először W. C. Knight szólította 1898-ban, aki lelőhelyéről nevezte el, az Amerikai Egyesült Államokban, Montana államban található Fort Benton után.

A bentonit fő ásványi alkotóeleme a montmorillonit, amely elnevezését a Franciaországban lévő Montmorillon helyiség után kapta 1847-ben. A bentonit kiemelt tulajdonsága, hogy vízzel érintkezve gélesedik, saját térfogatának sokszorosát képes megkötni, továbbá a zeolithoz hasonlóan magas ioncserélő képességgel rendelkezik. A bentonitok között megkülönböztetjük a kalcium-, és a nátrium bentonitokat. A bentonit előfordul kalcium, és nátrium formában is. Nem ritka eljárás, hogy a kalcium-bentonitokat úgynevezett aktiválási eljárással nátrium-bentonittá alakítják. Az aktiválásnak köszönhetően a bentonit előnyösebb tulajdonságokra tesz szert.

A bentonit egy nagyon széles körben felhasználható anyag. Az általunk kínált MontMix termékcsaládra jellemző a szűk szemnagyság-tartományon belül lévő mikro-granulátum, a magas montmorillonit ásványi anyag tartalom, a szabályos, és homogén szemcseméret eloszlás, és a magas duzzadási térfogat. Termékeink alapanyagául esetenként egyszerre több nyersanyag is szolgálhat. Éppen ezért előfordul, hogy a késztermék alapanyaga akár három különböző országból érkezik.

Termékkínálatunk A MontiMix, és a TerraBent termékcsaládokra terjed ki.

Fúráshoz, fúróiszap készítéséhez a MontiMix P terméket, továbbá résfalak építéséhez, tárolók alap-, és felületszigeteléséhez MontiMix C terméket ajánljuk.

Ezen felül kínáljuk takarmány adalékként a TerraBent AGRO-t, borderítő szerként a TerraBent DERÍTŐ-t.

A bentonit megtalálható továbbá a hobbiállat-tartásban, mint alom, vizek tisztításához, a gyógyszeriparban, mint a tabletta felületét síkosító adalék, élelmiszer gyártásnál a csomósodás gátlására, kozmetikai, és tisztálkodási célokra, izületi betegségekre, és még sok olyan területen, ahol a fent leírt előnyös tulajdonágainak a kiaknázása a cél.