A kaolin felhasználása

A porcelángyártásnál a kaolint a kvarchoz és a földpáthoz keverik, aminek eredménye egy fehér massza. Ez a massza a porcelán alapanyaga. A korábbi évszázadokkal ellentétben a porcelán ipari méretekben kerül előállításra, ugyanakkor napjainkban is fennmaradtak manufakturális jellegű porcelángyárak. A porcelánipar konzervatív, vagy tradicionális jellegétől eltérően folyamatos innovációra van kötelezve, hogy napjaink elvárásainak megfeleljen, ami lehet például egy mikrohullámú sütő vagy egy mosogatógép használatával járó igénybevétel.

A kerámiaiparban a kaolin felelős a mázréteg megfelelő kialakításáért. A kerámiagyártás egyik lépése a legfelső (koptató)felület, a felület mázrétegének a kialakítása. A kaolinnal szemben elvárt a máz megjelenésének milyensége és a kaolin ülepedési hajlama.

A festékipar kiemelt figyelmet fordít a kaolin felhasználására. A festékiparban a kaolinnal szemben támasztott legnagyobb elvárás, a festékek fedőképességének javítása, növelése. A festékiparban ezen túlmenően nagyon fontos szerepet kap a kaolin fehérségének mértéke, fehérségi foka.

A papíriparban a kerámiaiparhoz hasonlóan mázanyagként, illetve ezen túlmenően töltőanyagként használatos. Papírgyártásnál töltőanyagként az optikai, megjelenési tulajdonságait kívánják javítani úgy, hogy kaolint adagolnak a papír-pépbe.

Az élelmiszeriparban a kaolint, mint természetes csomósodásgátló adalékanyagot használják (E559).

A kaolint 33,3 kg-os zsákos kiszerelésben hozzuk forgalomba. Megvásárolható webáruházunkban.

További felvilágosításért, kérjük, keressen fel minket!